Újra igényelhető elektromos rásegítésű kerékpárra támogatás 

Pályázati oldalon SPORT17 közkereseti társaság ként kerresetek minket!

Akár 10 000 elektromos rásegítésű kerékpár, azaz pedelec is beszerezhető abból az összesen egymilliárd forintos támogatási keretből, amelyre április 14-től lehet pályázni. A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. pályázatán a biciklik bruttó vételárának fele, de hajtási rendszertől függően legfeljebb 100 ezer, illetve 180 ezer forint támogatás nyerhető el. A korábbi pályázati konstrukcióhoz képest újdonság, hogy a pályázatok ezúttal nem szakaszosan, hanem folyamatosan nyújthatók be.

Az elektromos rásegítésű kerékpárok beszerzésére az elektromobilitas.humda.hu oldalon 2022. április 14-től 2023. április 14-ig, a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig lehet pályázni. A magyarországi lakóhellyel és magyar adóazonosító jellel rendelkezők legfeljebb egy pedálszenzoros vagy nyomatékszenzoros hajtási rendszerrel felszerelt pedelec kerékpár utófinanszírozott támogatására pályázhatnak.

A kereskedelmi forgalomban megvásárolható, elektromos segédmotorral felszerelt kerékpárok legnagyobb folyamatos névleges teljesítménye 250 W vagy annál kisebb lehet. A kerékpár nem rendelkezhet gázkarral, az akkumulátor pedig nem tartalmazhat ólmot. Olyan új biciklikre kapható támogatás, amelyeknél a motor akkor kapcsol be, amikor a kerékpáros hajtja a pedálokat, és kikapcsol, ha elérné a 25 km/h sebességet. A kerékpár nem lehet nehezebb 30 kilogrammnál, a kerékméretnek legalább 26 hüvelyknek, összecsukható kerékpár esetén legalább 16 hüvelyknek kell lennie, a külső gumi maximális szélessége pedig 60 mm lehet. A pedálszenzoros hajtási rendszerrel felszerelt elektromos rásegítésű kerékpároknál legfeljebb 100 000 forintig igénylehető támogatás, ami az eladási ár felénél nem lehet több. 600 000 forintnál drágább kerékpárokra nem jár támogatás. A nyomatékszenzoros hajtási rendszerrel felszerelt elektromos rásegítésű kerékpároknál legfeljebb 180 000 forintig igénylehető támogatás, ami az eladási ár felénél nem lehet több, itt az 1 200 000 forintnál drágább kerékpárokra nem jár támogatás. A pályázat beadásához nem szükséges munkáltatói igazolás, így jóval többen igényelhetnek támogatást, például kismamák, nyugdíjasok és egyetemisták is.

– Az elmúlt években a pedeleceknek köszönhetően sokkal többen döntöttek a kerékpározás mellett, mint környezetkímélő közlekedési forma. Mivel az elektromos biciklik használatával átlagosan 5 kilométerről 15 kilométerre növelhető az a távolság, amelyet az emberek szívesen letekernek, így sokan már az elővárosokból is bringával érkeznek a munkahelyükre. Ezt a folyamatot a hazai kerékpárút-hálózat rohamos fejlesztése is támogatja. Ezért 2020-ban a régióban az elsők között hirdettünk elektromos rásegítésű kerékpárok vásárlásához támogatási programot, amelyet most folytatunk. Az előző időszakban több mint 6800 e-bike beszerzéséhez járultunk hozzá, a mostani programban pedig további 10 ezer új elektromos rásegítésű kerékpár vásárlását támogatjuk, amely tisztább városokat, egészségesebb embereket, élhetőbb országot fog eredményezni – emelte ki Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

– Az ország hosszú távú szén-dioxid-csökkentési céljainak elérése érdekében a közlekedés minden területén támogatjuk az elektromos átállást. A Klíma- és Természetvédelmi Akciótervhez kapcsolódó pályázat vissza nem térítendő támogatása az elektromos rásegítésű kerékpárok beszerzéséhez bárki számára előnyös lehet, ráadásul az első pedelec-pályázathoz képest növekedett az elnyerhető támogatás mértéke. Célunk, hogy a gépjármű használattal szemben alternatívát nyújtva javítsunk a városi térségek mobilitásán, a pedelec kerékpárok terjedése ehhez járul hozzá – tette hozzá Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

–A HUMDA Magyar Autó-motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. nemrég sikeresen elindult e-cargo-pályázatának első két szakaszában 84 pályázó összesen 70,7 millió forint értékben nyert támogatást elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárok beszerzésére, most pedig újabb elektromos rásegítésű kerékpár-vásárlási pályázatot hirdetünk. A Pedelec-2020 konstrukcióhoz képest újdonság, hogy a pályázatok benyújtása ezúttal nem szakaszosan történik, hanem folyamatosan várjuk a pályázatokat. Bízunk benne, hogy sokan élnek a kínálkozó lehetőséggel, egyúttal komoly szemléletformáló hatást is várunk a pályázattól, hiszen így egyre több elektromos rásegítésű kerékpárt láthatunk majd országszerte, tovább népszerűsítve a közlekedés általános elektrifikációját és a multimobilitást – emelte ki Weingartner Balázs, a HUMDA elnök-vezérigazgatója.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.