Céges kerékpár 2022

2022-től új rendszer lép életbe, így várhatóan megnő a céges kerékpárok eladott darabszáma....

Vállalkozásunk foglalkozik céges kerékpárok üzemeltetésével, beszerzésével egyaránt. 2022-től új rendszer lép életbe, így várhatóan megnő a céges kerékpárok eladott darabszáma. Kerékpár flotta kiépítésében is otthon vagyunk.

Pár hasznos infó ha szeretne normál vagy elektromos céges kerékpárt:

2022-től adómentes lesz a céges kerékpár. A kormány a közelmúltban úgy módosította az szja-, illetve a társasági adóról szóló törvényt, hogy 2022 január elejétől a vállalkozások adómentesen adhatnak kerékpárt dolgozóiknak használatra vagy juttatásként, ráadásul a társasági adóalapjukat is csökkenthetik vele.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a munkáltató a feltételeknek megfelelő kerékpárt, elektromos kerékpárt biztosíthat a munkavállalói számára. Fontos azonban, hogy a kerékpár nem kerül a munkavállaló tulajdonába.

A friss módosítás egyik részében az szja-törvényt egészítik ki úgy, hogy nem pénzben kapott adómentes juttatás lesz “a kifizető által biztosított – kizárólag emberi erővel hajtott vagy legfeljebb 300 W teljesítményű elektromos motorral segített – kerékpár magáncélú használata”. 

A tao-törvényen is alakítottak: ennek értelmében a cégek leírhatják a társasági adóból a dolgozók számára vásárolt kerékpárok (vagy a fent is jelzett elektromos kerékpárok) árát,  valamint fenntartási költségeiket is. 

Ennek a két apró módosításnak köszönhetően lényegesen egyszerűbb és olcsóbb lesz a vállalkozásoknak kerékpárflottát fenntartani vagy kerékpárt juttatni a munkatársaknak.

Az adómentes juttatásnak nem feltétele, hogy a normál vagy elektromos kerékpárt a vállalkozás érdekében is használja a magánszemély, így a cég által vásárolt vagy lízingelt biciklit akár teljes mértékben magáncélra (pl. családi kirándulásokra) is használhatja a munkavállaló.

Minden cég maga dönti el, hogy mennyi kerékpárt szerez be (vásárol vagy bérel) és mennyit ad használatra a munkavállalóknak.

A kedvezménynek köszönhetően munkáltató cégautó flottáját jövőre igény szerint akár céges normál vagy elektromos kerékpárokkal is bővítheti.

Keressetek bizalommal, kérdéseitekkel!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük