Egy rutinos síelő tanácsai kezdőknek

Ha valaki téli a sportok valamelyikének kipróbálására adja a fejét, az jó ha tisztán lát egy két dolgot, mielőtt csúszni kezd. Ebben igyekszünk segítséget nyújtani kezdő síelőknek és/vagy snowboardosoknak a ruházat, a felszerelés az utazás és a helyszín tekintetében.
Ha valaki téli a sportok valamelyikének kipróbálására adja a fejét, az jó ha tisztán lát egy két dolgot, mielőtt csúszni kezd. Ebben igyekszünk segítséget nyújtani kezdő síelőknek és/vagy snowboardosoknak a ruházat, a felszerelés az utazás és a helyszín tekintetében.

 

Úgy gondolom, akkor nevezhetünk valakit kezdőnek, ha a szándék meg van benne a tevékenység végrehajtásával kapcsolatban, legyen szó síelőről, vagy snowboardosról. Ezért a kipróbálás csak egy előfeltétel ahhoz, hogy valaki kezdővé váljon. Ezt azért gondoltam tisztázni, mert a lenti tanácsok inkább azoknak szólnak, akik a kipróbáláson már túl vannak és tetszik nekik a dolog.
A síelés, vagy snowboardozás kipróbálásához kiválóan alkalmas a meglévő meleg kabát, téli nadrág és pulóver kombináció, a hasonló méretekkel rendelkező barátoktól, rokonoktól kölcsönkapott sí-, vagy snowboard-felszerelés, valamint az első hazai hó, ami a Normafánál, vagy Visegrádon beborítja a lankákat.

Ha ezen már túl vagyunk, akkor érdemes átfutni az alábbi sorokat, hátha tartogatnak valami újat, valami hasznosat számunkra, KEZDŐK SZÁMÁRA:

Ruházat

A megfelelő ruházat kiválasztása nagyon fontos szempont, annak érdekében, hogy a sportolás ne veszítsen élvezeti értékéből.

 • Kabát – nadrág: Az első egy-két alkalomra megteszi a meglévő sportkabát, de inkább érdemes kölcsönkérni ismerőstől, baráttól, vagy rokontól egy rendes sí-, vagy snowboard kabátot, hiszen ezek erre a célra lettek kitalálva, vagyis könnyűek, nem akadályoznak a mozgásban és a mai korszerű darabok a vékonyságuk ellenére nagyon jól tárolják a mozgás közben termelődő hőt. (és egy kezdőnél termelődik rendesen a sok fölösleges kapálózástól, eséstől, keléstől és koncentrálástól).
  Amikor vásárlása adjuk a fejünket érdemes kicsit tájékozódni a minőség és ár közötti különbségekről. Két adattal biztosan találkozunk a boltokban a kabátok és nadrágok vásárlásakor: vízállóság és lélegző-képesség. Értelem szerűen minél magasabbak ezek a számok annál megbízhatóbb, minőségibb ruhadarabokról beszélünk, viszont annál drágábbak is. A vízállóság a kívülről érkező nedvesség elleni védelmet jelenti, míg a lélegző-képesség a mozgás során keletkező izzadság és pára eltávolítási lehetőségét jelenti.

  Jó tanács: egy kezdőnek tökéletesen megfelel az 5000 mm-es vízállóságú kabát és nadrág egyaránt. A másik adat, az anyag lélegző-képessége általában szinkronban van a vízállósággal. Ennél kisebb értékekkel rendelkező ruházattal nem érdemes foglalkozni, mert később csak bosszúságot okoznak (állandóan átázhatnak, és ráadásul bele is izzadhatunk rendesen).
 • Aláöltözet: Kerüljük a pamut ruházatot, mert könnyű benne megfázni! A pamut ruházatnak nagyon jó a nedvszívó képessége, ezért a mozgás közben keletkező izzadtságot is hamar felszívja, viszont nehezen szárad. Ezért mondjuk két gyakorlat között, amikor az oktató magyarázza a következő feladatot, vagy csak egyszerűen ülünk a felvonón- tehát nem mozgunk – akkor nem valami kellemes vizes holmit viselni. Főleg ha jön egy két hűvösebb fuvallat… Érdemes tehát egy technikai aláöltöző alsót és felsőt vásárolni, ami már több árkategóriában elérhető az üzletekben, így mindenki megtalálja a maga pénztárcájának és ízlésének való darabot. Ezek az aláöltözők olyan technikai anyagból készülnek, amelyek a keletkező nedvességet átengedik, és az könnyen el tud párologni, ezzel szárazabb érzést és magasabb komfortérzetet biztosítva viselőjének.

  Jó tanács: a nadrágból érdemes térdig érőt választani, hiszen addig a sízokni is felér, és így elkerülhetjük a sí-, vagy snowboardcipőben az egymáson gyűrődő anyagok okozta kényelmetlenségeket a lábszáron.

  Jó tanács: ezek az anyagok a már említett tulajdonságoknak köszönhetően nagyon könnyen száradnak, így akár minden nap ki lehet öblíteni síelés után, mert reggelre biztosan megszáradnak. Ezzel lehet egy kicsit spórolni, ha nem szeretnénk egyből két-három garnitúrát bevásárolni.
 • Szükségünk lesz még egy rétegre, amely a megfelelő hőérzetet biztosítja. Ez lehet egy technikai réteg vagy egy polár pulóver, ami különböző vastagságban kapható.
 • Kesztyű, sapka, zokni: mind fontos kellékei a sízésnek és a boardozásnak egyaránt. Ezek kiválasztása kevésbé szakmai feladat, de azért jó ha tudjuk, hogy a kesztyűk között – mivel hasonló anyagokból készülnek, mint a kabátok, nadrágok, így ugyanolyan tulajdonságokkal is rendelkeznek – vannak jobban és kevésbé vízálló darabok.

  Jó tanács: A méretet tekintve akkorát érdemes választani, amiben az ujjak végén marad egy „összecsípésnyi” hely, hiszen a teljesen passzentos kesztyűben jobban fázik a kezünk.

Felszerelés:

Gyakran merül fel a kérdés, kezdőkben, de még gyakorlottakban is, hogy béreljek, vagy vásároljak? Úgy gondolom, hogy az első néhány alkalomra, első pár útra mindenképpen érdemes bérelni a felszerelést. Ha van rá lehetőség, akkor többféle felszerelést is érdemes kipróbálni az alkalmak során, így esetleg rájöhetünk, mi az ami nekünk jobban fekszik egy lécben, vagy melyik márka a sícipőben, ami igazán a mi lábformánkhoz illeszkedik.

Aztán érdemes felállítani egy fontossági sorrendet, ami alapján „apránként” megvásárolható a felszerelés. Elsőként a lábbeli megvásárlását javaslom, hiszen ez higiéniai és komfort kérdéseket is feszeget, meg ez az egyetlen olyan felszerelés, amivel közvetlen valamelyik testrészünk van kapcsolatban, így nem mindegy milyen is az valójában. A sílécet vagy snowboardot tényleg csak több felszerelés kipróbálása után érdemes megejteni, de akkor már nem feltétlenül kezdő kategóriában érdemes gondolkodni, hanem esetleg egy kicsit előremutató, közép-haladó szintűt, amihez akár hozzá is lehet fejlődni.

Jó tanács: vásárlásban annak érdemes gondolkodni, aki évente minimum 10-12 sízési napot tervez, hiszen ebben az esetben a teljes felszerelés bérleti díjai 3-4 szezon alatt elérik akár egy kezdő felszerelés árát.

 • Síléc/Snowboard választásakor a kategória kiválasztásán túl, fontos szempont annak hossza. Kezdő fejjel érdemes kb. állig érő lécet választani, hiszen az könnyen fordul, ami jól jön, mikor a kanyarodást tanuljuk, de elég stabil tud maradni, amikor már belejövünk és egy két pályaszakaszt bátrabban tudunk a hátunk mögé. A megfelelő léc, vagy deszka kiválasztásához nyugodtan kérjük ki szakember véleményét.
 • Sí-, snowboardcipő vásárlásakor néhány dolgot figyelembe kell venni, hogy nehogy mellényúljunk és ne csak a szenvedésről szóljon a téli vakáció. A helyes méret megállapításához kérjünk segítséget, hiszen a rengeteg gyártó többféle méretezést használ, amivel azért a szaküzletek eladói tisztában vannak. A cipőt egy és csakis egy sízoknival próbáljuk, és úgy is érdemes majd hordani! Akkor ideális a méret ha a becsatolt sícipőben nyújtott lábbal állva, lábujjainkkal érezzük a cipő orrát, és ha ráterhelünk, azaz sípcsontunkkal megnyomjuk a cipő nyelvét, a sarok hátracsúszik a helyére, és ekkor már ne érezzük a cipő elejét az ujjakkal!

  Jó tanács: Ha cipőt indulunk vásárolni, előbb vagy utóbb biztosan találkozni fogunk a „Flex-Index” kifejezéssel. Ez a sícipő héjának a keménységére utal, és kezdő sícipők egyes gyártóktól függően általában 50-65 flex-indexűek, így érdemes ilyen keménységűeket próbálni!
 • Síbotból egy kezdő nyugodtan megveheti az olcsóbb modellek valamelyikét, egyedül a méret a legfontosabb szempont! Akkor ideális a mérete, ha a sílécen állva a botot a markolatánál fogva, az alkarunk derékszöget zár be a felkarunkkal, vagyis az alkarunk vízszintes helyzetben van.
 • Védőfelszerelés viselése gyakran megosztja a közvéleményt. „Nem vagyok egy száguldozó őrült, úgyhogy nem is kell nekem semmilyen védőfelszerelés!” – szokták sokan mondani. Én mégis azt gondolom, hogy egy kezdőnek is az alapfelszerelései közé kell tartozzon egy bukósisak, és esetleg egy gerinc protektor. Hiszen a sípályákat rengetegen használják, és általában a balesetekben van egy vétkes és egy vétlen fél is… Kezdő snowboardosnak a fentieken kívül javasolt még csuklóvédő, vagy protektoros kesztyű, továbbá fenék- és térdvédő.

Kiegészítők

Szükségünk lehet még egy két apróságra, amik a kezdés során inkább segítséget jelentenek, akár olyan módon, hogy a szokatlan zavaró körülményeket, igyekeznek kiszűrni, nem elterelve a figyelmet a tanulásról.

 • Napszemüveg-Síszemüveg viselése egyaránt ajánlott a síelés, vagy boardozás közben. A napszemüveget értelem szerűen tiszta időben, napsütésben érdemes viselni, hiszen a teljesen fehér, havas környezetben hatványozottan fölerősödik a fény ami csúszás közben zavaró is lehet. A síszemüveget akkor érdemes elővenni, amikor az idő borult, és esetleg esik is valamilyen csapadék, hiszen ezek a szemüvegek a zárt rendszerüknek köszönhetően nem párásodnak ilyen körülmények között sem.

  Jó tanács: síszemüveg vásárlásához vigyük magunkkal a bukósisakunkat, hogy kizárhassuk azok illeszkedési problémáit. Az üzletekben többféle modell és lencseszín közül válogathatunk a különböző időjárási viszonyoknak megfelelően. Ne szégyelljük, kérjünk hozzá segítséget!
 • Síbérlettartóra manapság már sok helyen nincs szükség, mivel a felvonóknál lévő érzékelők már a zsebünkben is le tudják olvasni bérletünket (key card). Minden pénztárnál van gumiszalag, amivel nyakunkba akaszthatjuk bérletünket. De akadnak olyan kesztyűk is amiben a bérletnek már helye van, így ez lehet a legkényelmesebb megoldás.
 • Iratainkat, némi pénzt, valamint balesetbiztosítási kötvényünket mindig tartsuk magunknál, lehetőleg belső zsebben, így kisebb a valószínűsége, hogy elveszítjük! A hétköznapokon használatos kitömött pénztárcát nem praktikus magunkkal hordani, hiszen egy szerencsétlen esésnél épp ez okozhat fájdalmat.
 • Fényvédő krém és ajakápoló. Februárban, de főként márciusban minimum 12 faktoros krém szükséges!
 • Sítérkép. Ne felejtsd el, még akkor sem, ha úgyis csoportban tanulsz.

Síterep kiválasztása

Kezdőként, tanulás céljára nem szükséges rögtön egy távoli francia sítereppel kezdeni. Mindenképpen olyan legyen, ahol van kezdők számára megfelelő pálya, és felvonó. Ezért valamely hazai síterep vagy szomszédos ország (osztrák, szlovén, szlovák) síterepe tökéletesen megfelel. A síterep kiválasztásához is kérjünk nyugodtan segítséget tapasztaltabb ismerősünktől, oktatónktól, javasoljuk a sielok.hu síterep keresőjének használatát is, ahol távolságot vagy menetidőt is be lehet állítani.

Síbérletválasztás

A síelés egyik legnagyobb – ha nem a legnagyobb – költségtényezője a síbérlet. A bérletárak tekintetében – leggyakoribb célországok között – nagyjából a következő a sorrend: Svájc, Franciaország, Ausztria, Olaszország, Németország, Szlovénia, Szlovákia. Kezdőknek általában nem javaslom a hetibérlet váltását. Sok helyen (Ausztriában majdnem mindenhol) vásárolható úgynevezett pontos bérlet, amiből az adott felvonónál érvényes pontszámot vonják csak le. Ha pedig nem is használtad, visszaadják az árát. Így akár fele árból is megúszható a heti síelés. Ha csak egy-egy napra ugrunk ki gyakorolni, van mód napijegy váltására is. Nyilván a gyakorlásnak ez a fajtája a legkevésbé pénztárca kímélő.

A síelés időpontjának kiválasztása

Mint nyáron, úgy télen is vannak szezonális időszakok. Általában a főszezon a karácsonyi ünnepektől március közepéig tart. Ezen belül frekventáltabb időpontok a Szilveszter környéke, valamint a teljes február. Jelentős árkülönbségek vannak a szállás- és részben a síbérletárakban is. Tanulásra kiválóan alkalmas a január is, vagy a december, amikor kevesebben is vannak. Decemberi időpontválasztásnál mindenképpen érdemes érdeklődni a kiválasztott síterep hóviszonyairól!

Szállásválasztás

Általában az apartmanos szállás a legkelendőbb, elsősorban az ára, másodsorban pedig a viszonylagos kényelem, tágasság szempontjából. Sajnos az osztrák árak még így is elég drágák, viszont nagyon kényelmesek, tágasak az apartmanok. Manapság pedig a fél éléskamrát sem kell becsomagolni, mert az üzletek árai majdnem hasonlóak a hazai árakhoz. A szállodai elhelyezésnél persze nagy kényelem, hogy csak lesétálunk az étterembe és választhatunk, viszont a szobában nincs mód semmiféle házilagos étkezésre. Ha nem ragaszkodunk a pályaszálláshoz (ami azt jelenti, hogy autózni, vagy síbuszozni kell a legközelebbi felvonóig), akkor jóval olcsóbban is megúszható a szállásdíj. Az egyik legolcsóbb szállásmegoldás Franciaországban található, amelyek szinte kivétel nélkül pályaszállások. Itt az utazási idő nyúlik hosszabbra a szomszédos országok pályáihoz képest.

Alapszabályok

Saját és mások érdekében mindenképpen tarts be néhány alapszabályt!

 • A pályán mindig neked kell figyelned az előtted lévőre!
 • Mutogatáshoz soha ne a síbot végét használd, hanem a markolatot fogva a kezedet!
 • Ne a pálya közepén állj meg pihenni, hanem mindig a szélén!
 • Pályakereszteződésnél fokozottan figyelj másokra!
 • Ha bármilyen felszerelést találsz (kesztyű, síbot, sapka stb.), azt tedd a pálya szélén lévő széljelző póznára, ugyanis a tulaj először itt keresi, főleg, ha a felvonóról esett le!
 • Az értékesebb dolgokat add le a pálya alján lévő felvonókezelőnek. Ha elhagysz valamit, Te is így találhatod meg.
 • A felvonóról semmit ne dobj le!
 • A felvonóknál ne tolakodj! Ráérsz, hiszen szabadságon vagy.
 • A felvonókabinhoz való topogás során a vállra vett síléccel ne forgolódj! Ha elbírod, inkább a kötésnél fogva, függőlegesen vidd a lécet!

Úgy gondolom, akkor nevezhetünk valakit kezdőnek, ha a szándék meg van benne a tevékenység végrehajtásával kapcsolatban, legyen szó síelőről, vagy snowboardosról. Ezért a kipróbálás csak egy előfeltétel ahhoz, hogy valaki kezdővé váljon. Ezt azért gondoltam tisztázni, mert a lenti tanácsok inkább azoknak szólnak, akik a kipróbáláson már túl vannak és tetszik nekik a dolog.
A síelés, vagy snowboardozás kipróbálásához kiválóan alkalmas a meglévő meleg kabát, téli nadrág és pulóver kombináció, a hasonló méretekkel rendelkező barátoktól, rokonoktól kölcsönkapott sí-, vagy snowboard-felszerelés, valamint az első hazai hó, ami a Normafánál, vagy Visegrádon beborítja a lankákat.

Ha ezen már túl vagyunk, akkor érdemes átfutni az alábbi sorokat, hátha tartogatnak valami újat, valami hasznosat számunkra, KEZDŐK SZÁMÁRA:

Ruházat

A megfelelő ruházat kiválasztása nagyon fontos szempont, annak érdekében, hogy a sportolás ne veszítsen élvezeti értékéből.

  • Kabát – nadrág: Az első egy-két alkalomra megteszi a meglévő sportkabát, de inkább érdemes kölcsönkérni ismerőstől, baráttól, vagy rokontól egy rendes sí-, vagy snowboard kabátot, hiszen ezek erre a célra lettek kitalálva, vagyis könnyűek, nem akadályoznak a mozgásban és a mai korszerű darabok a vékonyságuk ellenére nagyon jól tárolják a mozgás közben termelődő hőt. (és egy kezdőnél termelődik rendesen a sok fölösleges kapálózástól, eséstől, keléstől és koncentrálástól).
   Amikor vásárlása adjuk a fejünket érdemes kicsit tájékozódni a minőség és ár közötti különbségekről. Két adattal biztosan találkozunk a boltokban a kabátok és nadrágok vásárlásakor: vízállóság és lélegző-képesség. Értelem szerűen minél magasabbak ezek a számok annál megbízhatóbb, minőségibb ruhadarabokról beszélünk, viszont annál drágábbak is. A vízállóság a kívülről érkező nedvesség elleni védelmet jelenti, míg a lélegző-képesség a mozgás során keletkező izzadság és pára eltávolítási lehetőségét jelenti.

   Jó tanács: egy kezdőnek tökéletesen megfelel az 5000 mm-es vízállóságú kabát és nadrág egyaránt. A másik adat, az anyag lélegző-képessége általában szinkronban van a vízállósággal. Ennél kisebb értékekkel rendelkező ruházattal nem érdemes foglalkozni, mert később csak bosszúságot okoznak (állandóan átázhatnak, és ráadásul bele is izzadhatunk rendesen).

  • Aláöltözet: Kerüljük a pamut ruházatot, mert könnyű benne megfázni! A pamut ruházatnak nagyon jó a nedvszívó képessége, ezért a mozgás közben keletkező izzadtságot is hamar felszívja, viszont nehezen szárad. Ezért mondjuk két gyakorlat között, amikor az oktató magyarázza a következő feladatot, vagy csak egyszerűen ülünk a felvonón- tehát nem mozgunk – akkor nem valami kellemes vizes holmit viselni. Főleg ha jön egy két hűvösebb fuvallat… Érdemes tehát egy technikai aláöltöző alsót és felsőt vásárolni, ami már több árkategóriában elérhető az üzletekben, így mindenki megtalálja a maga pénztárcájának és ízlésének való darabot. Ezek az aláöltözők olyan technikai anyagból készülnek, amelyek a keletkező nedvességet átengedik, és az könnyen el tud párologni, ezzel szárazabb érzést és magasabb komfortérzetet biztosítva viselőjének.

   Jó tanács: a nadrágból érdemes térdig érőt választani, hiszen addig a sízokni is felér, és így elkerülhetjük a sí-, vagy snowboardcipőben az egymáson gyűrődő anyagok okozta kényelmetlenségeket a lábszáron.

   Jó tanács: ezek az anyagok a már említett tulajdonságoknak köszönhetően nagyon könnyen száradnak, így akár minden nap ki lehet öblíteni síelés után, mert reggelre biztosan megszáradnak. Ezzel lehet egy kicsit spórolni, ha nem szeretnénk egyből két-három garnitúrát bevásárolni.

  • Szükségünk lesz még egy rétegre, amely a megfelelő hőérzetet biztosítja. Ez lehet egy technikai réteg vagy egy polár pulóver, ami különböző vastagságban kapható.
 • Kesztyű, sapka, zokni: mind fontos kellékei a sízésnek és a boardozásnak egyaránt. Ezek kiválasztása kevésbé szakmai feladat, de azért jó ha tudjuk, hogy a kesztyűk között – mivel hasonló anyagokból készülnek, mint a kabátok, nadrágok, így ugyanolyan tulajdonságokkal is rendelkeznek – vannak jobban és kevésbé vízálló darabok.

  Jó tanács: A méretet tekintve akkorát érdemes választani, amiben az ujjak végén marad egy „összecsípésnyi” hely, hiszen a teljesen passzentos kesztyűben jobban fázik a kezünk.

Felszerelés:

Gyakran merül fel a kérdés, kezdőkben, de még gyakorlottakban is, hogy béreljek, vagy vásároljak? Úgy gondolom, hogy az első néhány alkalomra, első pár útra mindenképpen érdemes bérelni a felszerelést. Ha van rá lehetőség, akkor többféle felszerelést is érdemes kipróbálni az alkalmak során, így esetleg rájöhetünk, mi az ami nekünk jobban fekszik egy lécben, vagy melyik márka a sícipőben, ami igazán a mi lábformánkhoz illeszkedik.

Aztán érdemes felállítani egy fontossági sorrendet, ami alapján „apránként” megvásárolható a felszerelés. Elsőként a lábbeli megvásárlását javaslom, hiszen ez higiéniai és komfort kérdéseket is feszeget, meg ez az egyetlen olyan felszerelés, amivel közvetlen valamelyik testrészünk van kapcsolatban, így nem mindegy milyen is az valójában. A sílécet vagy snowboardot tényleg csak több felszerelés kipróbálása után érdemes megejteni, de akkor már nem feltétlenül kezdő kategóriában érdemes gondolkodni, hanem esetleg egy kicsit előremutató, közép-haladó szintűt, amihez akár hozzá is lehet fejlődni.

Jó tanács: vásárlásban annak érdemes gondolkodni, aki évente minimum 10-12 sízési napot tervez, hiszen ebben az esetben a teljes felszerelés bérleti díjai 3-4 szezon alatt elérik akár egy kezdő felszerelés árát.

  • Síléc/Snowboard választásakor a kategória kiválasztásán túl, fontos szempont annak hossza. Kezdő fejjel érdemes kb. állig érő lécet választani, hiszen az könnyen fordul, ami jól jön, mikor a kanyarodást tanuljuk, de elég stabil tud maradni, amikor már belejövünk és egy két pályaszakaszt bátrabban tudunk a hátunk mögé. A megfelelő léc, vagy deszka kiválasztásához nyugodtan kérjük ki szakember véleményét.
  • Sí-, snowboardcipő vásárlásakor néhány dolgot figyelembe kell venni, hogy nehogy mellényúljunk és ne csak a szenvedésről szóljon a téli vakáció. A helyes méret megállapításához kérjünk segítséget, hiszen a rengeteg gyártó többféle méretezést használ, amivel azért a szaküzletek eladói tisztában vannak. A cipőt egy és csakis egy sízoknival próbáljuk, és úgy is érdemes majd hordani! Akkor ideális a méret ha a becsatolt sícipőben nyújtott lábbal állva, lábujjainkkal érezzük a cipő orrát, és ha ráterhelünk, azaz sípcsontunkkal megnyomjuk a cipő nyelvét, a sarok hátracsúszik a helyére, és ekkor már ne érezzük a cipő elejét az ujjakkal!

   Jó tanács: Ha cipőt indulunk vásárolni, előbb vagy utóbb biztosan találkozni fogunk a „Flex-Index” kifejezéssel. Ez a sícipő héjának a keménységére utal, és kezdő sícipők egyes gyártóktól függően általában 50-65 flex-indexűek, így érdemes ilyen keménységűeket próbálni!

  • Síbotból egy kezdő nyugodtan megveheti az olcsóbb modellek valamelyikét, egyedül a méret a legfontosabb szempont! Akkor ideális a mérete, ha a sílécen állva a botot a markolatánál fogva, az alkarunk derékszöget zár be a felkarunkkal, vagyis az alkarunk vízszintes helyzetben van.
 • Védőfelszerelés viselése gyakran megosztja a közvéleményt. „Nem vagyok egy száguldozó őrült, úgyhogy nem is kell nekem semmilyen védőfelszerelés!” – szokták sokan mondani. Én mégis azt gondolom, hogy egy kezdőnek is az alapfelszerelései közé kell tartozzon egy bukósisak, és esetleg egy gerinc protektor. Hiszen a sípályákat rengetegen használják, és általában a balesetekben van egy vétkes és egy vétlen fél is… Kezdő snowboardosnak a fentieken kívül javasolt még csuklóvédő, vagy protektoros kesztyű, továbbá fenék- és térdvédő.

Kiegészítők

Szükségünk lehet még egy két apróságra, amik a kezdés során inkább segítséget jelentenek, akár olyan módon, hogy a szokatlan zavaró körülményeket, igyekeznek kiszűrni, nem elterelve a figyelmet a tanulásról.

  • Napszemüveg-Síszemüveg viselése egyaránt ajánlott a síelés, vagy boardozás közben. A napszemüveget értelem szerűen tiszta időben, napsütésben érdemes viselni, hiszen a teljesen fehér, havas környezetben hatványozottan fölerősödik a fény ami csúszás közben zavaró is lehet. A síszemüveget akkor érdemes elővenni, amikor az idő borult, és esetleg esik is valamilyen csapadék, hiszen ezek a szemüvegek a zárt rendszerüknek köszönhetően nem párásodnak ilyen körülmények között sem.

   Jó tanács: síszemüveg vásárlásához vigyük magunkkal a bukósisakunkat, hogy kizárhassuk azok illeszkedési problémáit. Az üzletekben többféle modell és lencseszín közül válogathatunk a különböző időjárási viszonyoknak megfelelően. Ne szégyelljük, kérjünk hozzá segítséget!

  • Síbérlettartóra manapság már sok helyen nincs szükség, mivel a felvonóknál lévő érzékelők már a zsebünkben is le tudják olvasni bérletünket (key card). Minden pénztárnál van gumiszalag, amivel nyakunkba akaszthatjuk bérletünket. De akadnak olyan kesztyűk is amiben a bérletnek már helye van, így ez lehet a legkényelmesebb megoldás.
  • Iratainkat, némi pénzt, valamint balesetbiztosítási kötvényünket mindig tartsuk magunknál, lehetőleg belső zsebben, így kisebb a valószínűsége, hogy elveszítjük! A hétköznapokon használatos kitömött pénztárcát nem praktikus magunkkal hordani, hiszen egy szerencsétlen esésnél épp ez okozhat fájdalmat.
  • Fényvédő krém és ajakápoló. Februárban, de főként márciusban minimum 12 faktoros krém szükséges!
 • Sítérkép. Ne felejtsd el, még akkor sem, ha úgyis csoportban tanulsz.

Síterep kiválasztása

Kezdőként, tanulás céljára nem szükséges rögtön egy távoli francia sítereppel kezdeni. Mindenképpen olyan legyen, ahol van kezdők számára megfelelő pálya, és felvonó. Ezért valamely hazai síterep vagy szomszédos ország (osztrák, szlovén, szlovák) síterepe tökéletesen megfelel. A síterep kiválasztásához is kérjünk nyugodtan segítséget tapasztaltabb ismerősünktől, oktatónktól, javasoljuk a sielok.hu síterep keresőjének használatát is, ahol távolságot vagy menetidőt is be lehet állítani.

Síbérletválasztás

A síelés egyik legnagyobb – ha nem a legnagyobb – költségtényezője a síbérlet. A bérletárak tekintetében – leggyakoribb célországok között – nagyjából a következő a sorrend: Svájc, Franciaország, Ausztria, Olaszország, Németország, Szlovénia, Szlovákia. Kezdőknek általában nem javaslom a hetibérlet váltását. Sok helyen (Ausztriában majdnem mindenhol) vásárolható úgynevezett pontos bérlet, amiből az adott felvonónál érvényes pontszámot vonják csak le. Ha pedig nem is használtad, visszaadják az árát. Így akár fele árból is megúszható a heti síelés. Ha csak egy-egy napra ugrunk ki gyakorolni, van mód napijegy váltására is. Nyilván a gyakorlásnak ez a fajtája a legkevésbé pénztárca kímélő.

A síelés időpontjának kiválasztása

Mint nyáron, úgy télen is vannak szezonális időszakok. Általában a főszezon a karácsonyi ünnepektől március közepéig tart. Ezen belül frekventáltabb időpontok a Szilveszter környéke, valamint a teljes február. Jelentős árkülönbségek vannak a szállás- és részben a síbérletárakban is. Tanulásra kiválóan alkalmas a január is, vagy a december, amikor kevesebben is vannak. Decemberi időpontválasztásnál mindenképpen érdemes érdeklődni a kiválasztott síterep hóviszonyairól!

Szállásválasztás

Általában az apartmanos szállás a legkelendőbb, elsősorban az ára, másodsorban pedig a viszonylagos kényelem, tágasság szempontjából. Sajnos az osztrák árak még így is elég drágák, viszont nagyon kényelmesek, tágasak az apartmanok. Manapság pedig a fél éléskamrát sem kell becsomagolni, mert az üzletek árai majdnem hasonlóak a hazai árakhoz. A szállodai elhelyezésnél persze nagy kényelem, hogy csak lesétálunk az étterembe és választhatunk, viszont a szobában nincs mód semmiféle házilagos étkezésre. Ha nem ragaszkodunk a pályaszálláshoz (ami azt jelenti, hogy autózni, vagy síbuszozni kell a legközelebbi felvonóig), akkor jóval olcsóbban is megúszható a szállásdíj. Az egyik legolcsóbb szállásmegoldás Franciaországban található, amelyek szinte kivétel nélkül pályaszállások. Itt az utazási idő nyúlik hosszabbra a szomszédos országok pályáihoz képest.

Alapszabályok

Saját és mások érdekében mindenképpen tarts be néhány alapszabályt!

 • A pályán mindig neked kell figyelned az előtted lévőre!
 • Mutogatáshoz soha ne a síbot végét használd, hanem a markolatot fogva a kezedet!
 • Ne a pálya közepén állj meg pihenni, hanem mindig a szélén!
 • Pályakereszteződésnél fokozottan figyelj másokra!
 • Ha bármilyen felszerelést találsz (kesztyű, síbot, sapka stb.), azt tedd a pálya szélén lévő széljelző póznára, ugyanis a tulaj először itt keresi, főleg, ha a felvonóról esett le!
 • Az értékesebb dolgokat add le a pálya alján lévő felvonókezelőnek. Ha elhagysz valamit, Te is így találhatod meg.
 • A felvonóról semmit ne dobj le!
 • A felvonóknál ne tolakodj! Ráérsz, hiszen szabadságon vagy.
 • A felvonókabinhoz való topogás során a vállra vett síléccel ne forgolódj! Ha elbírod, inkább a kötésnél fogva, függőlegesen vidd a lécet!
http://sielok.hu/rovat/hasznos/cikk/kezdoknek-a-sielesrol/