* SPORTBOLT * SPORTSZERVIZ * SÍKÖLCSÖNZŐ * | SÍ-TENISZ-SQUASH KERÉKPÁR-ALAKATRÉSZ
2040 BUDAÖRS, BUDAPESTI ÚT 99. | NYITVA TARTÁS: H-P.: 10-18; Szo.: 10-13; V.: zárva | TEL.: +3623 415-147

Itt a 2016-os Tour de Hongrie útvonala! Tour de Hongrie 2016-03-04

tour de hongrye 2016

A legnagyobb magyar kerékpárverseny, a Tour de Hongrie 2016-ban június 28-án – az elmúlt évhez hasonlóan ismét – Nyugat-Magyarországról rajtol. A nemzetközi mezőny hat versenynap alatt, tíz megyét érintve összesen 700 kilométert tesz meg a budapesti befutóig. Az idén 20 csapat kap meghívót, így várhatóan 25 ország 120 kerekese áll rajthoz a Magyar Körversenyen. A Tour de Hongrie pénteki bemutatóján jelen volt L. Simon László kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkár, Révész Máriusz, országgyűlési képviselő, Polony István, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke, Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie szervező bizottságának elnöke és Szilasi László, a Tour de Hongrie versenyigazgatója.

tour de hongrye 2016

 

L. Simon László államtitkár elmondta, a magyar kormány számára kiemelt fontossággal bír a sport támogatása, ahogyan az is, hogy egy ilyen jellegű rangos nemzetközi esemény megmutassa Magyarország szépségeit. A Tour de Hongrie ebben az évben egyik szakasza a fertődi Eszterházy kastély elől indul és a keszthelyi Festetics kastélynál ér célba, míg a végső befutóra a budai Várkert Bazárnál lesz.

A 2016-os útvonalat a főszervező, Eisenkrammer Károly mutatta be.  A Tour de Hongrie prológjának, vagyis a rövid, másfél kilométeres egyéni időfutamnak – akárcsak tavaly – Szombathely belvárosa ad otthont. Másnap, az 1. szakasz során fertődi Eszterházy kastélyból indulva Keszthelyre, a Festetics kastélynál felállított célig jut el a mezőny. A harmadik versenynapon Keszthely és Siófok közötti etapra kerül sor, a cél a jellegzetes siófoki víztorony tövében lesz.

Július elsején Cegléd központjában lesz a 3. szakasz rajtja. Az alföldi, teljesen sík szakaszon látványos mezőnysprint várható a Karcagon felállított célban. Innen indul július 2-án a viadal királyetapja, a karaván Magyarország legmagasabb csúcsán, a Kékestetőn zárja ezt a szakaszt. A zárónapra a Gyöngyös és Budapest közötti mezőnyverseny marad, a hagyományoknak megfelelően 2016-ban is a Fővárosban, a Budai Várban fejeződik be a hatnapos Tour de Hongrie.

A Tour de Hongrie ebben az évben is szerepel a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) versenynaptárában, a 2.2-es kategóriájú nemzeti körverseny összdíjazása meghaladja majd az ötmillió forintot. Az egyéni verseny legjobbjai ebben az évben is megkülönböztető mezeket viselnek majd, az összetett legjobbja sárga, a gyorsasági pontverseny legjobbja zöld, a hegyi pontverseny legjobbja piros, a legjobb 23 évnél fiatalabb kerékpáros pedig fehér mezt húzhat fel.

Polony István, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke elmondta: elnöki döntései közül a legjobbnak tartja, hogy annak idején megállapodott Eisenkrammer Károllyal a Tour de Hongrie újraindításáról, a nemzeti körverseny ugyanis anyagiakban és azokban ki nem fejezhetően egyaránt sok hasznot hoz a magyar kerékpársportnak.

Révész Máriusz a biztonságos kerékpáros közlekedés fontosságát hangsúlyozta, s üdvözölte, hogy az idei Tour de Hongrie során amatőr versenyek, túrák és bemutatók is a programba kerülnek.

Szilasi László versenyigazgató a nemzetközi verseny mezőnyéről ejtett szót: a viadal iránt igen nagy az érdeklődés a külföldi és hazai csapatok részéről, a szervezők a beérkező jelentkezések alapján áprilisban jelölik majd ki a résztvevő együtteseket. Az már most kijelenthető, hogy júniusban indul a Tour de Hongrie versenyén a 2015-ben győztes luxemburgi Tom Thill, ahogyan várhatóan rajthoz áll a legutóbbi viadal legjobb magyar versenyzője, Lovassy Krisztián is.

A sajtóbemutató után a felszólalók is próbára tették felkészültségüket a Bringaexpo kiállítás Tour de Hongrie standján, ahol egy-egy kerékpár tekerésével „vihették végig” saját versenyzőjüket az idei viadal útvonalát bemutató terepasztalon.

A 2016-OS TOUR DE HONGRIE PROGRAMJA

Június 28. (kedd)            Prológ, egyéni időfutam, Szombathely
Június 29. (szerda)         1. szakasz, Fertőd–Keszthely
Június 30. (csütörtök)  2. szakasz, Keszthely–Siófok
Július 1. (péntek)            3. szakasz, Cegléd–Karcag
Július 2. (szombat)        4. szakasz, Karcag–Kékestető
Július 3. (vasárnap)       5. szakasz, Gyöngyös–Budapest

 

MEGMOZDULÁSOK A TOUR ÚTVONALÁN

Az elmúlt másfél évtized hagyományaihoz hűen ebben az esztendőben is különféle kerékpáros eseményekre kerül sor a Tour de Hongrie útvonalán, bevonva a kedvtelésből kerékpározókat, az egészséges életmód híveit. A körversenyt megelőző időszakban a

Tour de Hongrie Road Show keretében járjuk végig a nemzetközi verseny útvonalát, bemutatókkal, túrákkal, ügyességi versenyekkel várjuk az érdeklődőket.

A Tour de Hongrie idején minden rajt és befutó helyszínen amatőr versenyek, túrák, gyermekversenyek, látványos kerékpáros bemutatók lesznek. Három különleges eseményt már most érdemes kiemelni!

Június 28-án, a prológ napján Szent Márton futam néven egyéni időfutamversenyt rendezünk amatőrök számára is, akik Szombathely belvárosában, a Tour forgalom elől lezárt pályáján tehetik próbára felkészültségüket. Egy nappal később Szombathely és Fertőd között kerül sor a szintén amatőröknek szóló Szent Márton túrára, amelynek befejezésekor a résztvevők a Tour de Hongrie mezőnyével „váltják egymást”, az ország-úti karaván Fertődről vág neki az aznapi penzumnak.

Tavaly csaknem hatszázan mászták meg Magyarország legmagasabb pontját a viadal királyetapjának napján. Erre idén is lehetőség nyílik: július 2-án szombaton a Kékesre fel! keretében hobbi kerékpárosok százai hódíthatják meg a Kékestetőt, ahol a Tour de Hongrie legjobbjainak is szurkolhatnak.

http://www.tourdehongrie.hu/itt-a-2016-os-tour-de-hongrie-utvonala/